Текмали - лютеница от джанки с чесън
Грузински сос от сливи с чесън и подправки.
Необходими продукти:
- 2 кг зрели джанки
- вода
- 1 глава (около 10 скилидки) чесън
- 2 сладки червени чушки
- 5 грама листа босилек
- 30 г листа копър
- 70 г листа магданоз + 50 мл вода
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 ч.л. кимион - млян
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. джоджен на прах
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. сушен босилек
Начин на приготвяне:
1. Джанките измийте, прехвърлете в тенджера, залейте с вода и кипнете. Варете на умерен огън 8 минути.
2. През това време в купата на пасатора или чопъра изсипете нарязаните на едро чушки, почистените скилидки чесън и добавете листата босилек, копър, магданоз и водата. Смелете на каша.
3. Джанките изсипете в едра цедка или гевгир и претрийте през него. Трябва ви само месестата част. След това изсипете в тенджера, кипнете и захлупете с капак да ври три минути.
4. Добавете сухите подправки и мократа смес с чесъна. Разбъркайте и захлупете за още три минути.
5. Прехвърлете соса в сосиера или в стерилизирани малки бурканчета. Можете да сервирате директно към месо, печени зеленчуци и тестени изделия или да затворите капачките на бурканите и да сварите за 20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ