Татарски мекици на фурна с месо и картофи
Ечпочмак - печени мекици с плънка от месо, лук и картофи.
Необходими продукти:
За тестото:
- 850 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 6 г суха мая
- 50 г масло
- 1 с.л. олио
- 2 яйца
- 500 мл мляко
За плънката:
- 500 г телешко месо
- 400 г картофи
- 200 г лук
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- масло и олио за намасляване (масло ще ви трябва повечко)
- 100 мл месен бульон + 50 г масло за соса
Начин на приготвяне:
1. Започнете с тестото. Пресейте брашното в купа или в контейнера на машина за месене. Добавете солта, захарта и маята и разбъркайте. Маслото разтопете и заедно с олиото прибавете към брашното. След това изсипете и двете яйца, налейте млякото и замесете тесто. Оставете го да втасва за 1 час на топло място.
2. Телешкото месо нарежете на много ситни хапчици. Трябва да стане почти като кайма, ала да не бъде смляно. Картофите обелете и нарежете на малки кубчета. Лука също наситнете. Смесете картофите, месото и лука и овкусете със сол и черен пипер.
3. Тестото оформете на фитил, разделете на пет части и всяка от тях на по още 5 парчета. Разточете парчетата на кръгла кора. Слагайте по 1 с.л. или малко повече в средата на всеки блат. Прещипете първо две прилежащи страни, а след това ги прещипете с останалото тесто, за да се получи триъгълно вързопче. Най-отгоре оставете малка дупка.
4. Намажете с олио тава, подредете в нея с отстояние мекиците и оставете да втасат за още 15 минути. След това намажете с разтопено масло и пъхнете във фурната, предварително загрята на 180 градуса. Печете 25 минути.
5. През това време можете да си направите следващата тава, както и да подгреете бульона и да разтопите маслото. После смесете бульона и маслото.
6. Извадете ечпочмака от фурната и в отворилата се дупчица в средата сипете от масления бульон. После намажете обилно с масло отвън и върнете да се допече на 170 градуса. Извадете от фурната, веднага намажете финално с масло, покрийте с кърпа и оставете да попие маслото за 15 минути в топла стая.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ