Съвършената бобена салата с масло
Салата от варен боб с лук, моркови и магданоз.
Необходими продукти:
- 250 г едър боб
- 100 г масло
- 1-2 моркова
- 1 голяма глава червен лук
- 3 с.л. зехтин за готвене
- сол на вкус
- 2 с.л. оцет
- връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба от предишната вечер в студена вода. Крайният резултат не е така вкусен, ако използвате варен боб от консерва и не си заслужава да правите компромис с това.
2. След минимум 8 часа излейте водата, измийте набъбналите зърна и сипете студена вода в тенджерата. Сложете да кипва и пет минути след завирането сменете водата – пак със студена.
3. Варете боба до готовност. Още топъл го отцедете от водата през гевгир.
4. Изсипете боба в дълбок тиган и добавете маслото. Пуснете котлона чак сега, за да може топлите зърна да се готвят в масълцето докато някои от тях хващат апетитна припеченост на сухото дъно. Щом започнат да цвъркат, разбъркайте.
5. След 5-8 минути от зацвърчаването махнете боба от тигана и го пресипете в купа или дълбока салатиера. Приберете в хладилника.
6. Докато бобът се изстудява рендосайте моркова на едро ренде, а лука наситнете.
7. Сгорещете зехтина и запържете за кратко моркова и лука. Махнете от огъня.
8. Наситнете магданоза.
9. Сглобете салатата като изсипете запръжката и наситнения магданоз при боба. Добавете сол – иска си повечко. След това разбъркайте много добре и сипете оцета – странно е, но придава баланс на вкуса. Разбъркайте и поднесете.
Да ви е вкусно!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ