Супа топчета с много подправки
Супа топчета с картофи и застройка.
Необходими продукти:
- 300 г кайма смес
- 1 морков
- 100 г глава целина, както и 1 стрък от зелената и част
- 100 г пъщърнак
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио
- 1 дафинов лист
- 5 стръка магданоз
- 3 с.л. брашно
- 1 с.л. чубрица
- ½ ч.л. черен пипер
- 1 голям картоф
- 1 яйце
- ½ кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне:
1. Нарязвате на дребно пащърнака, главата целина, моркова и половината глава лук. Запържвате ги с олио за 5 минути, след това добавяте към тях 2 литра вода и с нея къкри още 15 мин.
2. В отделен съд към каймата добавяте чубрицата, черния пипер и другата половина на нарязания на ситно лук. Омесвате каймата и правите от нея малки топчета и ги овалвате в брашно.
3. Нарязвате картофа на малки парчета и заедно с кюфтенцата ги добавяте към къкрещата супа. Най-накрая, когато супата е почит готова, добавяте сол на вкус и дафиновия лист.
4. Варенето на супата продължава около 30 мин. Когато я премахнете от котлона, добавяте нарязания на ситно магданоз и стръка целина.
5. Оставяте супата да престои около 5 минути и прибавяте застройката от разбитото кисело мляко и яйце. Бъркате непрекъснато около 3 мин., за да не се пресече застройката от топлата супа. Това може да се избегне, ако към застройката добавим постепенно по малко от супата и бъркаме енергично. След това връщаме застройката в супата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ