Супа с печени картофи и чесън
Супа с шунка, картофи и пилешки бульон.
Необходими продукти:
- 6 картофа за печене, обелени нарязани на парчета от 3-4 см
- 1 чаша пушена шунка, нарязана на дребни кубчета
- 4 с.л. зехтин, разделени в различни съдове
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- 1 глава лук, нарязана
- 6 скилидки чесън, разрязани наполовина без да се белят
- 1 чаша настъргано сирене чедър
- 3 чаши пилешки бульон
- 1 чаша вода
- 1 чаша пълномаслено мляко
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 220 градуса.
2. Сложете картофите и чесъна, с разрязаната страна надолу в плитък тиган за печене и поръсете с 2 с.л. зехтин. Поръсете с пипер и объркайте добре. Печете 35 минути, или докато картофите покафенеят, а чесънът омекне. Запазете настрани 1 чаша от печените картофи.
3. В 3-литрова тенджера загрейте останалият зехтин; задушете лука за 5 минути. Сложете вътре картофите и чесъна и разбъркайте с бульона и водата. Оставете да заври, след това намалете температурата и оставете да къкри, непокрито, за 20 минути.
4. Извадете с черпак половината от бульоновата смес и сипете в блендер; блендирайте, докато е почти гладка. Повторете същото с останалата част и върнете всичко в тенджерата. Разбъркайте вътре млякото и шунката и овкусете със сол на вкус. Когато супата е топла, с черпак разпределете в купички, сложете отгоре запазените печени картофи и поръсете с настъргано сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ