Супа от леща с бекон, наденица и картофи
Леща чорба с наденица, картофи, зеленчуци и бекон.
Необходими продукти:
- 150 г бекон (цяло парче, а не на слайсове)
- 200 г тънки наденички
- 1 глава лук
- 1-2 стебла целина (около 100 г общо)
- 1 морков около 100 г
- 2-3 скилидки чесън
- 300 г картофи
- 200 г леща
- 2 л вода
- 2 дафинови листа
- 2 с.л. ябълков оцет
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
- щипка индийско орехче
- листа магданоз
Начин на приготвяне:
1. Бекона нарежете на лентички, наденичките на кръгчета с дебелина около 2 см., лука, моркова и целината - на много ситно, а картофите обелете, измийте и нарежете на кубчета като за мусака.
2. Изсипете бекона в тенджера, сложете на котлона и пуснете на силен огън. Щом зацвърчи започнете да разбърквате и готвите 3 минути. Добавете наденичките и гответе още три минути.
3. Намалете огъня на умерен. През интервал от две минути добавяйте съответно лука, целината, морковите, намачкания чесън, картофите и лещата. След това залейте с водата. Добре е да е топла, още по-хубаво - да е вряла.
4. Намалете огъня на слаб, пуснете дафиновите листа в тенджерата и гответе 15 минути под капак на слаба температура.
5. Сипете ябълковия оцет, захарта, сол и пипер, размешайте и варете още 3-4 минути. Извадете дафиновите листа.
6. Поръсете с индийско орехче, спрете котлона и оставете тенджерата на него за още 10-15 минути. След това поръсете с наситнени листа свеж магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ