Леща чорба с гъби
Супа от леща с гъби, картофи и моркови.
Необходими продукти:
- 2 картофа
- 1 глава лук
- 1 голям морков
- 210 г леща
- 100 г сушени гъби (или 300-350 г пресни гъби)
- сол и пипер на вкус
- 2 дафинови листа
- пресен магданоз или кориандър
- сметана за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако работите със сушени гъби, ги накиснете във вряла вода за 1 час. След това отцедете и наситнете. Ако сте избрали пресни - почистете ги и ги нарежете на тънки полумесеци или кубчета.
2. Гъбите изсипете в тенджера с 1,3 литра вода и дафиновите листа и сложете на котлона да кипне. 10 минути след завирането добавете измитата леща и оставете да ври.
3. През това време рендосайте картофите и морковите. След 15 минути от добавянето на лещата, прибавете и тях.
4. Лука обелете, наситнете и добавете към останалите продукти. Варете още 10-15 минути.
5. Подправете със сол и пипер на вкус, отстранете дафиновите листа и махнете от огъня.
6. Можете да сервирате както топла, така и студена. По желание поднесете със сметана и наситнен пресен магданоз или кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ