Супа от броколи, карфиол и зеле
Зеленчукова супа без месо.
Необходими продукти:
- половин глава броколи
- половин глава карфиол
- четвърт глава лук
- 2 гл. дребен лук шалот
- 2 стръка целина
- 3 ч. пилешки бульон
- 1 ч. сметана
- 2 с.л. сирене маскарпоне
- 6 филии пушено сирене проволоне
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. бял пипер
- зехтин
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 230°С. След това отделете главите на броколите и карфиола от стъблата им. Нарежете главите броколи и карфиол на отделни цветчета, изсипете ги в тава и ги залейте със зехтин, сол и черен пипер. Сложете тавата във фурната и печете броколите и карфиола 15 мин., докато придобият леко златист цвят.
2. Междувременно нарежете лука, шалота, целината и стъблата броколи и карфиол. Излейте олио в голяма тенджера, така че да се покрие дъното и нагрейте тигана на умерен огън, докато зехтинът започне да бълбука. Изсипете нарязаните лук, шалот, целина, броколи и карфиол в тенджерата и ги запържете, докато станат прозрачни. Докато те се пържат, нарежете зелето. Когато зеленчуците се запържат, колкото е необходимо, добавете зелето и пържете, докато омекне, като от време на време бъркате.
3. Броколите и карфиолът трябва да са се опекли и да сте ги извадили от фурната. Изсипете ги в тенджерата с останалите зеленчуци и разбъркайте. Изсипете пилешкия бульон, усилете огъня и изчакайте, докато закъкри. Оставете да къкри 20 мин., за да се смесят вкусовете, като при нужда намалявайте огъня.
4. Докато супата се вари, нарежете на кубчета пушеното сирене проволоне и оставете маскарпонето да се затопли до стайна температура. Когато супата спре да къкри, излейте сметаната и затоплете супата, докато се сгъсти леко. С блендер разбийте супата на пюре с хомогенна консистенция. След това добавете сиренето проволоне, кимиона, белия пипер и разбъркайте, за да се смесят. Най-накрая, преди да сервирате, добавете сиренето маскарпоне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ