Стипчив ябълков пай
Ябълки, стафиди и канела се смесват със сок от лимон.
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 г обикновено брашно
- 150 г масло
- щипка сол
- половин белтък от яйце, за намазване на основата
Пълнежа за пая:
- 4 бр обелени и нарязани ябълки
- половин изстискан лимон (повече, за по-кисел вкус)
- щипка сол
- 1 с.л. царевично брашно
- 3 с.л. захар
- половин ч.л. канела
- смесена подправка
- стафиди
Начин на приготвяне:
1. Пригответе тестото за сладкиша. Втрийте с пръсти масло в брашното, така че да получите трохи. След като сместа стане на трохи, добавете малко сол и няколко ч.л. вода и съберете всичко така, че да получите твърдо тесто. Увийте и оставете да престои в хладилник за 15-20 минути.
2. Варете стафидите, докато водата напълно се изпари.
3. Разбъркайте приготвеното в стъпка 1. тесто с нарязаните ябълки.
4. Разточете половината тесто и го сложете като основа във формата за пай. Намажете с белтък от яйце.
5. С лъжица изсипете пълнежа върху основата във формата.
6. Разточете остатъка от тестото и покрийте с него пая.
7. Направете разрези върху пая, за да позволите на парата да излиза. Нека разрезите са достатъчно големи, защото ако са малки, тестото се слепва отново. По желание можете да направите украси като листа от останало излишно тесто.
8. Намажете повърхността с яйце и с пръсти защипете краищата на пая добре.
9. Поръсете с пудра захар отгоре по желание.
10. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 35 минути, докато паят стане златисто-кафяв.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ