Двойно руло със смокини и стафиди
Невероятна комбинация от смокини, сливи и стафиди в нежен десерт.
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 г пшенично брашно
- 60 г масло
- 2 жълтъка
- 50 г захар
- 25 г мая
- 1 белтък
- 1 лимон - само кората
- 1/4 ч мляко
За плънката:
- 200 г сладко от сливи
- 5 сушени смокини
- 10 сушени фурми
- 10 лешници
- 10 орехи
- 100 г бадеми
- 150 г стафиди
- 1/3 ч захаросана портокалова кора
- 20 мл ром
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в млякото, добавете една ч.л. брашно и една ч.л. захар. Оставете на топло докато удвои обема си.
2. Разбийте жълтъка със захарта.
3. В голяма купа, пресейте брашното, добавете сместа с жълтъците и тази с маята, както и лимоновата кора. Омесете тесто, след 5 мин. добавете разтопеното масло.
4. Месете докато тестото се обедини. Сложете на топло докато тестото втаса.
5. Междувременно пригответе плънката, като нарежете наедро смокини, фурми и ядки, добавете стафидите, портокаловата кора и рома и смесете добре.
6. Нарежете тестото наполовина. Разточете го и намажете с разбит белтък, покрийте с половината плънка и завийте, като слепяте краищата. Повторете процедурата с оставащото тесто и плънка.
7. Завийте заедно двете рула, сложете ги в тавичка за печене и намажете с белтък.
8. Печете около 45 мин. до златисто-кафяво, при 180°C.
Източник:www.opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ