Средногорска салата от печени пиперки
Българска салата от печени чушки с лук и млечен сос.
Бон Апети
Излъчен на 20.07.2017
Интересна рецепта за салата от чушки, открита в книгата Българска национална кухня, показват Лора и Стоян, като приготвят шарено предястие от печени чушки с печен червен лук и млечна заливка с ядки. Ястието е любопитно и предизвиква да бъде сготвено, защото радва сетивата с примамлива визия и идея за неповторим народен вкус.
Първо на фурна или грил се запичат цели глави червен лук и цели чушки. Следва да ги обелим и нарежем, но без да ги смесваме. От тук идва хаотичната естетика на салатата. После смиламе в блендер кисело мляко с магданоз и чесън, а в хаванче счукваме орехови ядки. Обединяваме млячната смес с орехите и подправяме със сол. В индивидуални чинии се разпределят чушките, покриват се с печен лук и отгоре се заливат с кисело мляко, орехи и магданоз. Истинският българин би си сипал и една ракийка към това блюдо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ