Средиземноморска салата с макарони
Салата с паста, горчица и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. пълнозърнести пшенични спираловидни макарони
- сокът на половин лимон
- 3 с.л. червен винен оцет
- 1-2 скилидки чесън
- ½ с.л. италианска подправка (риган, розмарин, босилек, мащерка и майорана)
- 1 с.л. риган
- ½ с.л. босилек
- 1 с.л. горчица (по-люта)
- 3 с.л. зехтин
- 1 средно голяма жълта или червена чушка камба, нарязана на кубчета
- 1 средно голям морков, обелен и нарязан на кубчета
- 1 ч.ч. краставица, нарязана на кубчета
- 1 ч.ч. домати, нарязани на кубчета (може и чери домати)
- ½ ч.ч. бяло сирене
- ½ ч.ч. маслини “Каламата” без костилки (по желание)
- черен пипер на вкус
- пакет/връзка пресен спанак
Начин на приготвяне:
1. Сложете на котлона голяма тенджера с леко подсолена вода и изчакайте да заври. Сварете макароните, като от време на време разбърквате, докато омекнат (около 8-10 мин. или според указанията на опаковката). Изцедете ги и ги измийте под течаща студена вода. Оставете ги настрана.
2. В средно голяма купа разбъркайте лимоновия сок, оцета, чесъна, подправките и горчицата. Полейте със зехтин.
3. В купата добавете нарязаните на кубчета зеленчуци, изстиналите макарони, сиренето и маслините. Разбъркайте, за да се покрият макароните равномерно с дресинга.
4. Можете да сервирате макароните върху листо от пресен спанак.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ