Спаначена салата с булгур и нар
Салата от спанак и булгур с медено-горчичен дресинг.
Необходими продукти:
- 125 г листа бейби спанак
- 100 г рукола
- 200 г булгур
- 1 нар
За дресинга:
- 8 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. горчица
- сол на вкус
- 4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Сварете булгура според инструкциите на опаковката.
2. Измийте зелените листенца и ги отцедете добре от водата. Можете да ги покиснете във вода със сода или оцет, ако се притеснявате с какво са обработвани.
3. Разрежете нара през средата и потопете едната половнка в леген или купа с вода. После с пръсти извадете семенцата. Ципите ще се отделят над течността и няма да пръска. След това си извадете семенцата и отцедете много добре.
4. Сипете оцета в метална касеролка и подгрейте до кипване на умерен огън. Намалете огън на слаб и оставете да покъкри 5 мин. Махнете от котлона и добавете горчицата. Разбъркайте с тел, за да не остават бучки. Чак след това вкарайте меда и солта.
5. Булгурът трябва вече да се е сварил. Отцедете водата и прехвърлете в тава. Разрошете, за да се изпари влагата от него.
6. В индивидуални чинии разпределете зелените листа. Отгоре разделете булгура, после зърната нар и залейте с дресинг. На финала сипете по 1 с.л. зехтин.
7. Сервирайте възможно най-бързо след сглабянето и то в големи чинии, за да може да се разбърка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ