Спагети от тиквички с доматен сос
Веганско изискано ястие за постите.
Необходими продукти:
- 6 тиквички (малки до средни)
- 1/2 ч.ч. сушени домати
- 1 цял домат
- 1 с.л. зехтин Extra virgin
- 1/2 ч.л. едро смлян червен пипер
- 2 с.л. сайдер оцет
- 1 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. тиквени семена, плюс допълнително за украса
- 3 бейби моркова
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- морска сол
- прясно смлян пипер
Начин на приготвяне:
1. Настържете тиквичките или ги нарежете с белачката за зеленчуци и след това с ножа на ленти, така че да станат като спагети. Сложете ги в плитка тавичка и във фурната, без да сте я загрели, за да изсъхнат малко, докато приготвяте останалото.
2. Накиснете сушените домати във вода за 15 мин. През това време нарежете лука и го пюрирайте в блендера. Добавете двата вида оцет, чесъна, едро смления червен пипер, зехтина и нарязаните бейби моркови. Ако се пюрира трудно, добавете малко от водата, в която киснете сушените домати.
3. След 15 мин. отцедете сушените домати и заделете водата. Сложете доматите в сместа от блендера и разбийте до гладкост. Прибавете тиквените семена, за да сгъстите соса. Нарежете целия домат и го сложете в блендера. Разбийте за кратко, така че да останат едри парченца домат. Прибавете сол и пипер на вкус и оставете да престои за 5 мин.
4. Сложете тиквичките в купа и ги полейте с щедро количество сос. Украсете с тиквени семена и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ