Сос маринара с печени домати
Доматен сос за паста със зехтин.
Необходими продукти:
- около 800 мл цели домати от консерва
- 3-5 цели пресни домати, разрязани наполовина и без семките
- 3 скилидки нарязан пресен чесън
- 3 с.л. чист зехтин
- ¼ чаша нарязан жълт лук
- 1 с.л. пресен нарязан риган или 2 ч.л. сух
- 4 листа босилек, нарязани
- щипка счукани чили чушки (по желание)
- сол и смлян черен пипер на вкус
- ¼ ч.ч. чист зехтин (за завършек на соса)
Начин на приготвяне:
1. Опърлете пресните домати над пламък, на барбекю или печете на скара, докато кожата се овъгли и почернее. Отстранете настрани.
2. Сложете 2 с.л. зехтин в тенджера за сосове и загрейте на средна температура.
3. Добавете лука и щипка сол и задушете за 2 минути. Добавете чесъна и ги задушете за още 2 минути.
4. Добавете доматите (и консервираните и пърлените) и билките, намалете температурата на средна към слаба и оставете соса да къкри за 20 минути. Разбърквайте периодично, за да намалите опасността от загаряне.
5. Пасирайте соса в кухненски робот или блендер и върнете в тенджерата. Оставете го да къкри, ако е необходимо, за да достигне желаната гъстота.
6. Когато сосът е гъст или рядък, според желанието ви, отстранете от огъня и овкусете със сол и пипер.
7. Сега е моментът да завършите приготвянето на соса с ¼ чаша чист зехтин. Бавно го разбъркайте вътре (количеството може да варира според вкуса или диетата ви), опитайте на вкус и залейте с него топлата си паста.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ