Регистрация

Солен пай с кайма и домашно тесто

Солен пай с кайма и домашно тесто
Трудно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 2341

Солен пирог с плънка от кайма, лук и картофи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 100 г масло
  • 200 мл течна готварска сметана
  • 2 яйца
  • 1/4 ч.л. сода
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2,5 ч.ч. брашно (350 г)

За плънката:

  • 450 г едро смляна кайма или наситнено месо
  • 2 глави лук
  • 2 картофа
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион

Начин на приготвяне:

1. В тава смесете разтопеното масло, едно яйце, содата и сметаната. Добавете 2 ч.ч. от брашното (280 г), посолете и замесете тесто. Добавяйте останалото брашно само ако тестото е прекалено меко и много се лепи по ръцете. Готовото тесто разделете на 2 топки, като едната е с 1/3 по-голяма от другата. Приберете в хладилник.

2. Замесете каймата с наситнения лук, солта, пипера и кимиона. Добавете картофите - обелени, измити и нарязани много на ситно. Разбъркайте добре.

3. Намазнете дъното и стените на тава с диаметър 24 см. Разточете по-голямата топка тесто на кръг, който да покрива дъното и стените на тавата.

4. Изсипете плънката в нея. Втората част от тестото разточете и покрийте пая, като прещипете крайщата, за да се захванат хубаво.

5. Направете прорези с нож въху горната кора, за да има откъде да излиза топлият въздух. Разбийте второто яйце с малко вода и намажете обилно кората.

6. Печете в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до образуването на златиста коричка (около 35 минути).

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта