Солен пай с кайма и домашно тесто
Солен пирог с плънка от кайма, лук и картофи.
Необходими продукти:
За тестото:
- 100 г масло
- 200 мл течна готварска сметана
- 2 яйца
- 1/4 ч.л. сода
- 1/4 ч.л. сол
- 2,5 ч.ч. брашно (350 г)
За плънката:
- 450 г едро смляна кайма или наситнено месо
- 2 глави лук
- 2 картофа
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
Начин на приготвяне:
1. В тава смесете разтопеното масло, едно яйце, содата и сметаната. Добавете 2 ч.ч. от брашното (280 г), посолете и замесете тесто. Добавяйте останалото брашно само ако тестото е прекалено меко и много се лепи по ръцете. Готовото тесто разделете на 2 топки, като едната е с 1/3 по-голяма от другата. Приберете в хладилник.
2. Замесете каймата с наситнения лук, солта, пипера и кимиона. Добавете картофите - обелени, измити и нарязани много на ситно. Разбъркайте добре.
3. Намазнете дъното и стените на тава с диаметър 24 см. Разточете по-голямата топка тесто на кръг, който да покрива дъното и стените на тавата.
4. Изсипете плънката в нея. Втората част от тестото разточете и покрийте пая, като прещипете крайщата, за да се захванат хубаво.
5. Направете прорези с нож въху горната кора, за да има откъде да излиза топлият въздух. Разбийте второто яйце с малко вода и намажете обилно кората.
6. Печете в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до образуването на златиста коричка (около 35 минути).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ