Солен пай с лук и варени яйца
Лучен пай или солен кекс с лук в стил солен пирог с плънка от пресен лук, варени яйца и сметана.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 200 мл кисело мляко + 50 мл вода или 250 мл кефир
- 200 мл течна, млечна, незаквасена сметана около 30%
- 1/2 ч.л. сол
- 250 г брашно
- 15 г бакпулвер
- 250 г пресен лук + 1 ч.л. сметана
- 5 яйца + 1/2 ч.л. сол
- масло
- 1 жълтък + 2 с.л. сметана
Начин на приготвяне:
1. Чукнете трите яйца в купа, добавете киселото мляко с вода или директно налейте кефир и сипете сметаната. Разбийте с миксер на крем, като внимавате, защото сместа доста пръска.
2. Добавете брашното, 1/2 ч.л. сол и бакпулвера и бийте с миксера на бавна степен до образуването на хомогенна смес.
3. Яйцата сварете.
4. Измийте хубаво пресния лук и го наситнете. Изсипете в купа.
5. Обелете яйцата и ги нарежете на парченца при лука. Добавете 1/2 ч.л. сол и залейте с 1 ч.л. сметана. Разбъркайте хубаво с ръце.
6. Застелете дъното на тава с падащо дъно с хартия за печене. Най-лесно е като откъснете парче хартия и го застопорите с регулиращите се стени. Стърчащите навън краища отрежете с ножица. Намажете с масло хартията и стените на тавата.
7. Изсипете на дъното част от тестото - колкото да покрие дъното. След това изсипете лучено-чйената плънка и заравнете.
8. Залейте с останалото тесто. Не се притеснявайте, че не е напълно равно и парченца от лука мож да се подават. Тестото ще набъбне при печенето.
9. Разбийте 1 жълтък с 2 с.л. сметана и залейте финално пирога. Ако имате готварска четка, заравнете нежно с нея.
10. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 50-55 минути до образуването на златисто-кафеникава кора.
11. Охладете 8 минути, махнете стените на тавата, извадете пая с помощта на хартията на дъното и разрежете на дебели триъгълни парчета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ