Регистрация

Солен пай с лук и варени яйца

Солен пай с лук и варени яйца
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1226

Лучен пай или солен кекс с лук в стил солен пирог с плънка от пресен лук, варени яйца и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 200 мл кисело мляко + 50 мл вода или 250 мл кефир
  • 200 мл течна, млечна, незаквасена сметана около 30%
  • 1/2 ч.л. сол
  • 250 г брашно
  • 15 г бакпулвер
  • 250 г пресен лук + 1 ч.л. сметана
  • 5 яйца + 1/2 ч.л. сол
  • масло
  • 1 жълтък + 2 с.л. сметана

Начин на приготвяне:

1. Чукнете трите яйца в купа, добавете киселото мляко с вода или директно налейте кефир и сипете сметаната. Разбийте с миксер на крем, като внимавате, защото сместа доста пръска.

2. Добавете брашното, 1/2 ч.л. сол и бакпулвера и бийте с миксера на бавна степен до образуването на хомогенна смес.

3. Яйцата сварете.

4. Измийте хубаво пресния лук и го наситнете. Изсипете в купа.

5. Обелете яйцата и ги нарежете на парченца при лука. Добавете 1/2 ч.л. сол и залейте с 1 ч.л. сметана. Разбъркайте хубаво с ръце.

6. Застелете дъното на тава с падащо дъно с хартия за печене. Най-лесно е като откъснете парче хартия и го застопорите с регулиращите се стени. Стърчащите навън краища отрежете с ножица. Намажете с масло хартията и стените на тавата.

7. Изсипете на дъното част от тестото - колкото да покрие дъното. След това изсипете лучено-чйената плънка и заравнете.

8. Залейте с останалото тесто. Не се притеснявайте, че не е напълно равно и парченца от лука мож да се подават. Тестото ще набъбне при печенето.

9. Разбийте 1 жълтък с 2 с.л. сметана и залейте финално пирога. Ако имате готварска четка, заравнете нежно с нея.

10. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 50-55 минути до образуването на златисто-кафеникава кора.

11. Охладете 8 минути, махнете стените на тавата, извадете пая с помощта на хартията на дъното и разрежете на дебели триъгълни парчета.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта