Солен кекс от желирано месо със зеленчуци
Пача от пилешко или желирано пилешко със зеленчуци. Рецепта с пилешки крака.
Необходими продукти:
- 600 г пилешки крака
- 1,3 кг пилешко месо с кокали
- 2 л вода
- 1 голям морков
- 1 глава лук
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. зърна пипер меланж или 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 3 с.л. грах от консерва
- листа пресен магданоз
- 3-4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Сложете в тенджера пилешките крака (те ще придадат естествената желираност на бульона - трябва да са с пръсти) и пилешкото месо с кокали (крила, бутчета, фенер с кокали). Залейте с вода, пуснете котлона и веднага щом заври излейте водата, за да изпаднат с нея препрати, с които е бобработвано месото. Трябва да се излее точно след кипване, защото в противен случай ще започне отделянето на колагена, който ще ви трябва за бульона.
2. Върнете месото в тенджерата, залейте с 2 литра вода и добавете обелените морков и лук. Посолете, пуснете в тенджерата зърната пипер и сложете капак. Намалете огъня на слаб и оставете да къкри 2:30 часа.
3. Извадете месото и моркова от бульона и ги заделете. Останалия бульон прецедете.
4. Щом месото се охлади, го почистете от кокалите и накъсайте на влакна.
5. Вземете висока кексова тава. От онези с дупката е най-красиво, но може и от правоъгълните. Сипете 1-2 черпака бульон и подредете на дъното шайби от варения морков. Между тях пуснете зърна грах и листенца магданоз.
6. Отгоре сложете половината пилешки влакна, върху тях половината от намачкания чесън, грахчета, шайби морков и листа магданоз, залейте с бульон, и отгоре разпределете останалото пилешко, чесън, моркови, грах и листа магданоз. Залейте с бульон финално.
7. Приберете тавата в хладилника за 8-10 часа.
8. Преди изваждане топнете тавата в по-голям съд с топла вода и след това внимателно обърнете върху поднос или плато.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ