Содена питка с яйце и кисело мляко
Соден хляб с кисело мляко и яйца.
Содена погача се меси в Кухнята на Звездев, където българска баба показва начин за направа на хляб без втасване. Приготвя се за по-малко от половин час и още толкова отнема и печенето, затова можете да използвате рецептата, ако ви потрябва хляб, а магазинът е затворил.
Първо в купа се пресява брашното. Следва да се направи кладенче в него и да се добави киселото мляко и содата. Посолява се и започва да се бърка. Чуква се яйце и при непрестанно бъркане се налива вода. Когато се получи тесто, се меси на набрашнен плот докато спре да лепне. После се изтънява и се прехвърля в намазнена тава.
Следва украсата, която се прави много лесно с вилица и представлява народен мотив. Питката не е дебела, затова 25-30 минути на 180 градуса ще са напълно достатъчни. Горната кора се намазнява след декорирането и се пъхва във фурната. След изваждане можете да напръскате деликатно с влажни ръце и да увиете в хавлиена кърпа за 10-тина минути докато се отпусне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ