Питка за Бъдни вечер със сода и мая
Традиционен български бъдник - домашен хляб за Бъдни вечер със суха мая и сода.
Все още има разногласия дали маята като продукт е постна, но в миналото в България хлябът за Бъдни вечер се е правил с квас, което е вид домашно приготвена мая на основата на същите бактерии, които се съдържат и в пакетчетата суха мая днес. Ако все пак имате възражения, то тази рецепта не е за вас, но пък любителите на вкусния домашен хляб могат да се насладят на уникалното произведение за месене, което Миро показва в канала си Готвене за начинаещи.
Първо се пресява килограм брашно, към което се добавят 8 грама суха мая и 1 с.л. сол. В сухите съставки се оформя кладенче, а в него се изсипват 500 мл вода на стайна температура, 1 ч.л. ракия и 1/2 ч.л. сода, погасена в 1 ч.л. оцет. От тези продукти се замесва тесто, което изисква 10-тина минути месене, за да се оформи добре. След това се прави на топка и се оставя да втаса до удвояване на обема. Следва второто месене върху намазан с олио плот. А после тестото се разделя на 9 части и се реди в тава. Как се оформя питката, ще разберете от видеото на Миро по-горе, което показва цялата работа по направата на бъдника.
След повторно втасване питката се пъхва в загрята на 160 градуса фурна за 45-50 минути. Проверете с клечка или шиш дали не е глетава в средата си. Покрийте с кърпа след изваждане от фурната и напръскайте с вода, за да се запари. А после можете да сервирате и да смаете всички с уникален домашен хляб за празника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ