Пълнозърнеста содена питка
Ирландски хляб с мътеница и пълнозърнесто брашно.
Бон Апети
Излъчен на 02.11.2017
Домашен полезен хляб с фибри и без мая правят Лора и Стоян, като взимат идея от ирландска рецепта за содена питка. Импровизацията тук е с брашната, защото се слага голямо количество пълнозърнесто брашно и съвсем малко бяло. Така хлябът става леко тежък, но пък много полезен, особено щом добавим към тестото и овесени ядки. Ако ви се струва прекалено, помнете, че те не са задължителни, но определено обогатяват вкуса.
Първо се смесват в купа сухите съставки - пълнозърнестото и бялото брашно, овесените ядки, сол и кафява захар. Отделно содата се разтваря в мътеницата и след това се изсипва в купата при брашната. Бързо се замесва лепкаво тесто, като не бива да се меси много. Прехвърля се върху хартия за печене, оформя се на питка и се прави разрез на кръст върху кората. Освен че не трябва месене, не е нужно и втасване. Просто загряваме фурната на 200 градуса, сгорещяваме съд с дебело дъно и местим хлябя с все хартията да се изпече там.
След изваждане е добре да изчакаме леко да се охлади. А по желание можем да направим ароматно лучено масло, с което да поднесем питката като семейна закуска. Просто разбиваме с миксер масло на стайна температура с наситнен пресен лук, сол и пипер. А след това още топлото хлебче се чупи с ръце и се маже с масълцето. Идилия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ