Пикантни палачинки от октоподи с чесън
Пържени октоподи с подправки и сос в яйчено тесто.
Необходими продукти:
- 2-3 стръка пресен лук
- 2-3 стръка пресен чесън
- 1-3 люти или леко пикантни чушлета
- 300-400 г октопод - може и бейби октоподи
- 4 с.л. брашно
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 2/3 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 10 с.л. вода
- 2 яйца
- олио за печенето
За соса (по желание):
- 5 с.л. кисело мляко
- листата на 1/2 връзка копър
- 3 скилидки чесън
- сол
Начин на приготвяне:
1. Ако си купувате цели октоподи, махнете мастилото от главата. Измийте добре. Можете да използвате само пипала. Наситнете и прехвърлете в купа.
2. Наситнете лука, пресния чесън и лютите чушлета и прехвърлете при октоподите.
3. Поръсете брашното, чукнете яйцата и овкусете със сол, чесън на прах и черен пипер. Можете да добавите и друга подправка по желание като пресен копър например. Разбъркайте.
4. Налейте вода, колкото да се получи гъста смес като за кекс. Около 8 с.л. са достатъчни.
5. Сгорещете олио в тиган с незалепващо покритие на умерен огън. Трябва едва да покрива дъното, та дори и да не го покрива плътно. Гребвайте със супена лъжица и изсипвайте. Натискайте леко отгоре с обратното на лъжицата. Една лъжица е една палачинка, затова гответе по няколко на веднъж, но без да се допират.
6. Пържете по около 4 минути от страна. Златистият загар е показател за готовност. Не бива да потъмянват прекомерно. Обръщайте с решетъчна лъжица и по желание вадете върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
7. По избор можете да поднесете със сос като разбъркате киселото мляко с намачкания чесън, наситнен копър и малко сол. Ето по-лесен вариант на панирани октоподи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ