Картофена салата с октопод и калмари
Салата с морски дарове, маслини, картофи и чери домати.
Бон Апети
Излъчен на 10.05.2017
Гръцка нотка вкарваме в това лесно и модерно предястие с морски дарове, където октопод и калмари си партнират със средиземноморския нюанс на каперси, маслини каламата и чери домати. За питателност се добавят варени картофи, а за да можем с право да обявим ястието за салата, слагаме стебла целина и магданоз. Това е перфекния избор, с който да завършим топъл летен ден, особено на веранда с изглед към морето и чашка мастика, узо или бяло вино.
В два отделни съда се варят картофите и октопода, като октопода се оставя да се сготви добре - докато дървен шиш или клечка за зъби премине през пипалото. Добре е компания да му правят дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна. Следва за няколко минути да кипнем шайбите калмари в подсолена вода. После наситняваме морските дарове, картофите, чери доматите и магданоза. Целината правим на надлъжни тънки реснички. Сглабяме салатата, овкусяваме със сол, лимонов сок и зехтин; добавяме маслините и каперсите и сме готови да сервираме.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ