Сметаново свинско със сини сливи
Печено свинско под коричка от кашкавал със сметана и сини сливи.
Необходими продукти:
- 500-600 г свинско месо
- 150 г сушени сини сливи без костилки
- 1 глава лук
- 100 мл готварска сметана (може и повече, за да не ви застоява опаковката)
- сол и пипер на вкус
- 120-150 г кашкавал или друго жълто сирене
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на жулиени и обтрийте със сол и пипер. Прехвърлете в малка тавичка, така че мръвките да се допират сравнително плътно, но да не се застъпват.
2. Лука нарежете на полумесеци и разпределете върху мръвките.
3. Сливите нарежете на 2-4 всяка и поръсете отгоре.
4. Залейте със сметаната.
5. Рендосайте кашкавал и поръсете с него.
6. Бутнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.
Ако искате да обогатите ястието, можете след сливите да добавите резени кисели краставички, нарязани мариновани гъби от буркан или пък царевица от консерва. Парчета пушено сирене придават уникален аромат. Преценете какво ви се хапва и с какви продукти разполагате и се отпуснете в импровизации.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ