Сладко хрупкаво изкушение с ябълки
Плодов тестен десерт с уникален аромат.
Необходими продукти:
- 3-4 сладки ябълки
- 2 с.л. захар или мед (или на вкус)
- 1 ч универсално брашно
- 6 с.л. неосолено масло, на стайна температура, нарязано на кубчета (или маргарин, ако искате напълно вефетарианско ястие)
- 1 ч.л. смляна канела (или на вкус)
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч лека кафява захар
- 2/3 ч овесени ядки (по желание)
- 1/2 ч нарязани орехи (по желание)
*по желание може да добавите 1/3 ч.л. индийско орехче и/или 1/4 ч.л. смлян карамфил
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190ºС. Обелете и почистете ябълките от семената, след това ги нарежете наедро - на парченца около 0,8 см - 1,3 см. Сложете ябълките в стъклена купа за пай (или друг стъклен или керамичен съд) с размери 30х30 см.
2. В голяма купа смесете брашното, канелата и солта. Добавете маслото и го втрийте в брашното с пръсти, смесете добре с блендер или разбийте сухите продукти и маслото в кухненски робот, докато сместа стане на трохи. Прибавете кафявата захар и разбийте до хомогенност.
3. Поръсете тази хрупкава смес върху ябълките.
4. Печете докато топингът стане хрупкав и златист - обикновено около 25-30 мин.
5. Поднесете топло с ванилов сладолед или прясна бита сметана. Може също да сервирате като десерт към чай.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ