Сладки с орехи и кокос
Домашни кокоски с шоколад.
Необходими продукти:
За сладките:
- 500 г кокосови стърготини (1 и 1/4 пакет или около 3 ч.ч.)
- 2/3 ч.ч. смлени орехи
- 4 белтъка на стайна температура
- 2/3 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. брашно (или картофено нишесте, ако е без глутен)
- 2 ч.л. ванилия
- щипка сол
За шоколадова глазура (по желание):
- 150 г тъмен или горчиво-сладък шоколад
- малко масло или маргарин
- (ром, канела, чили или кора от цитрус са чудесни добавки)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 160ºС.
2. Изпечете орехите докато си пуснат аромата на среден огън за 5-10 мин. на 180ºС и когато се охладят, ги натрошете в кухненския робот или на ръка.
3. Разбийте белтъците на сняг и прибавете ванилията, захарта и брашното. Разбийте до хомогенност и прибавете кокосовите стърготини и орехите.
4. В предварително приготвена тавичка (намазана с масло и поръсена с брашно или постлана с пергаментова хартия), изсипете по супена лъжица от сместа на разстояние 2,5 см една от друга и печете докато краищата станат златисти - 20-30 мин. Прехвърлете ги върху решетка и оставете да се охладят напълно.
5. За шоколадовата глазура използвайте тенджера с двойно дъно или разтопете на водна баня шоколада с маслото и по желание овкусете с ром и канела или друга добавка, като не спирате да бъркате. Свалете от огъня веднага, щом сместа стане гладка.
6. Поднесете с печен на скара ананас или банан и карамел.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ