Сладки кюфтета от извара с ванилия
Бухти от извара с ванилов дъх и пудра захар.
Необходими продукти:
- 660 г извара
- 2 жълтъка
- 2 с.л. захар
- щипка сол
- 100 г брашно
- ванилия (какъвто вид имате)
- 50-60 г царевично брашно за овалване (ако нямате - може да използвате и бяло)
- 2-3 с.л. олио
- мармалад и пудра захар или друго за поднасяне по желание (мед, течен шоколад, кленов сироп и др.)
Начин на приготвяне:
1. В купа изсипете изварата. Ако е прекалено слепена, я претрийте през широк гевгир или едра цедка.
2. Добавете жълтъците, брашното, захарта и ванилията и разбъркайте много хубаво. Оставете 10-тина минути настрана, за да попие брашното влагата от изварата.
3. Сипете си царевично брашно на плот или в чиния. Пригответе си дъска или блюдо за редене на оваляните бухти.
4. Оформяйте с ръце сплеснати, но все пак дебели и сравнително малки кюфтета от сместа и нежно овалвайте от всички страни в царевично брашно. Редете в плато.
5. Сгорещете олиото в тиган с незалепващо покритие и гответе на няколко порции тези топки от извара като пържите по около 3 минути от страна. Ако прегарят - температурата ви е силна. Ако пък за това време не са образували коричка, значи огънят е слаб.
6. Поднесете със заливка по избор - може елементарно да поръсите с пудра захар или да покапете с плодово сладко или мед, както и да се заиграете с бита сметана, пресни плодове и шоколадов топинг. Няколко листа свежа мента също ще се вържат добре.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ