Сладкиш Шарлота с късове ябълки
Ябълков кекс с цитрусови кори и пудра захар.
Кексовете са страхотно решение за семейна закуска през уикенда, но и за делнична храна, която лесно може да бъде прибрана в чантата и раницата за прихапване в средата на работния или учебния ден. Дали в компанията на свободно време и чаша кафе на терасата или на крак в офиса, парче кекс винаги идва добре. А как да си направите кекс Шарлота с големи парчета ябълки и аромат на портокали и лимони, обгърнати от нежно маслено тесто - показват в канала Всегда Вкусно.
Първо се прави смеската от разбити яйца с щипка сол, захар, разтопено масло, брашно и бакпулвер. Получава се доста гъсто тесто, различно от познатото кексово. Точните продукти за тава за торта с диаметър 24 см. можете да откриете във видеото по-горе, както и в подробното описание на рецептата ТУК.
Готовото тесто се оставя да почине, а през това време се почстват и обелват ябълките, заливат се с лимонов сок, за да не потъмняват и се поръсват с портокалови и лимонови кори, ако имате цитрус с ядлива кора. Не използвайте плодове, на които не е упоменато, че кората е ядлива, защото се обработват с токсични препарати.
На финала сладкишът се сглабя, като в намазана с масло формичка се полагат ред ябълки, ред тесто, пак ябълки и пак тесто. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути - докато хване златиста коричка. А след това се охлажда, обръща и се поръсва с пудра захар през цедка за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ