Сладкиш с моркови и крем от извара
Морковен кекс с плънка от извара със сметана и лимонова кора.
Необходими продукти:
За крема:
- 350 г извара
- 2 яйца
- 70 г захар
- 1-2 ч.л. лимонова кора
- 100 мл гъста млечна сметана - незаквасена; над 30% масленост
- 30 г царевично нишесте
За тестото:
- 3 яйца
- 100 г захар
- щипка сол
- ванилия
- 100 мл олио
- 200 г брашно
- 1/2 ч.л. сода
- 6 г бакпулвер
- канела или джинджифил на вкус
- 200 г моркови
- орехи или други ядки по желание - 50-100 г
Начин на приготвяне:
1. Първо направете плънката като изсипете изварата в купа. Отгоре чукнете яйцата, добавете захарта, сметаната, лимоновата кора, царевичното нишесте и с пасатор превърнете в хомогенна смес. Оставете настрани.
2. Чукнете яйцата за тестото в друга купа, засипете със захарта, добавете щипка сол и ванилията и с миксер разбивайте на слаба степен 7-8 минути докато се превърне в гъста пяна.
3. Налейте олиото и разбийте отново. В отделен съд смесете брашното със содата и бакпулвера и пресейте при битите яйца със захар. Разбъркайте до хомогенизиране.
4. Рендосайте на ситно ренде морковите и ги добавете към тестото с канела или джинджифил на прах и ядки по избор. Разбъркайте финално с шпатула.
5. Застелете дъното и стените на тава с хартия за печене. Сипете половината от тестото и разстелете на дъното. Трябва да се получи пласт с дебелина 2 см. Тестото е гъсто, така че работата с него не е лесна.
6. Залейте с крема с извара и заравнете. Отгоре внимателно разпределете останалото тесто.
7. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор малко под средното ниво за 45-50 минути.
8. След охлаждане извадете от тавата и нарежете на подходящи парчета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ