Морковен кекс с ядки и глазура
Кекс с моркови и пълнозърнесто брашно.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. бяло брашно
- 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1 ч.ч. кафява захар
- 1/2 ч.ч. бяла захар
- 3 яйца
- 80 мл олио
- 150 мл кефир или газирана вода или 200 мл кисело мляко
- 3 моркова
- 1 ч.л. сода
- 150 г орехи
- 1 ч.л. канела
За глазурата (по желание):
- 1 яйчен белтък
- 100 г пудра захар
- 1 ч.л. лимонов сок
- още орехи
Начин на приготвяне:
1. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и разбийте белтъците на пяна. Добавете захарта и бъркайте докато се абсорбира.
2. В друга купа смесете двата вида брашно със содата и канелата. Добавете разбитите жълтъци, кефира (или друго по избор от изброените) и мазнината и разбийте.
3. Морковите обелете и рендосайте на дребно ренде. Орехите нарежете с нож. Добавете в тестото битите белтъци, орехите и морковите и разбъркайте нежно на ръка.
4. Пресипете сместа в намаслена и набрашнена формичка за кексове, кръгла тава с диаметър около 25 см. или правоъгълна (22х33). Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути. Тествайте с клечка преди изваждане.
5. Ако искате и глазура, разбийте на пяна белтъка и добавете в него пудра захарта. Разбивайте докато се абсорбира, после добавете и лимоновия сок и разбийте отново. Намажете охладения кекс с този крем и поръсете със запечени на сух тиган орехи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ