Сладкиш с Амарето, боровинки и портокал
Изискан десерт с шампанско и плодове.
Необходими продукти:
За коричката:
- 3 1/4 чаши орехи
- 1 чаена лъжичка портвайн
- 2 супени лъжици разтопено масло
- 1/4 чаша захар
- 1/8 чаша кафява захар
За сладкиша:
- 3/4 чаша микс за царевичен сладкиш
- 1/2 чаша брашно
- 1 чаена лъжичка хлебна сода
- 1/8 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаша масло
- 1/2 чаша захар
- 3 разбити яйца
- 1/4 чаша Амарето
- 1 чаша цели сушени червени боровинки
За глазиране:
- 2 яйца
- 2 супени лъжици брашно
- вътрешността на 1 лимон
- 4 супени лъжици портокалов сок
- 2 чаени лъжички портокалови кори
- 1/8 чаена лъжичка сол
За глазурата:
- 1 1/2 чаши пудра захар
- 1 супена лъжица портокалови кори
- сока на 1 портокал
- 1/3 чаша мляко*
Начин на приготвяне:
На коричката:
1. Натрошете ядките на едро в кухненски робот. Добавете вино. Изсипете в голяма купа, заедно с останалите съставки докато се смесят напълно.
2. Покрийте дъното на леко намазнената тавичка с ядкената смес като притискате плътно. (Ако използвате широка плитка тава, удвоете дозата, за да сте сигурни, че имате достатъчно да покриете цялото дъно. Хартията за печене върши чудесна работа в такъв тип тава).
3. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 5-8 минути, като внимавате да не изгорите ядките. Оставете да изстине.
На сладкиша:
1. В малка купа смесете първите четири съставки и ги оставете настрана.
2. В по-голям съд, разбийте маслото със захарта и добавяйте яйцата, разбърквайте докато сместа стане лека и пухкава (около 4 минути). Добавете Амарето.
3. Постепенно забърквайте и сухите продукти докато всичко се смеси добре. Добавете и червените боровинки.
4. Разпределете сместта равномерно върху коричката от ядки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. (Сладкишът няма да е напълно готов). Внимателно го оставете да истива.
На глазирането:
1. Докато се пече сладкишът, разбийте всички съставки на средна скорост за 5 минути.
2. Нанесете с четка по сладкиша и печете останалите 10 минути или пробвайте с клечка за зъби докато не излезе чиста в средата на тавата.
3. Извадете от печката и оставете да се охлажда на метална решетка.
На глазурата:
1. Разбийте всички съставки до сняг, за около 5 минути.
2. Когато е готов за сервиране, нарежете сладкиша на блокчета и поръсете глазура над всяко. Покрийте с натрошени орехи и сушени червени боровинки.
*Ако имате шампанско или пенливо вино, сложете го вместо млякото за още по-добър вкус
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ