Сладкиш от варен ориз с яйца и мляко
Безглутенов сладкиш от мляко с ориз, сушени плодове, вино и бити белтъци.
Необходими продукти:
- 1 литър мляко
- 100 грама захар
- 250 грама ориз
- щипка сол
- 1 с.л. масло
- 4 яйца
- лимонова кора
- 100 грама бадеми
- 100 грама галета
- 100 грама стафиди
- 100 грама сушени плодове по избор
- 250 мл сладко бяло вино
- пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Кипнете млякото със захарта и лимоновата кора. Щом заврят, добавете ориза и солта и оставете да се готви на умерен огън докато оризът се раздуе.
2. Охладете до стайна температура.
3. Стафидите и сушените плодове накиснете за поне 15 минути в бялото вино. След това изцедете през гевгир.
4. Нарежете бадемите.
5. Прехвърлете в купа отхладения ориз, плодовете, ядките и смесете.
6. Разделете жълтъците от белтъците на яйцата. Жълтъците прибавете директно в ориза, а белтъците разбийте на пяна и чак след това ги изсипете в смеската за сладкиша. Разбъркайте.
7. Намазнете формичка за печене на сладкиши и я поръсете с галета. Изсипете вътре оризовия кейк. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до покафеняване.
8. След като извадите, поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ