Сладкиш Дипломат с малини
Маслени кошнички с млечен крем ванилия.
Бон Апети
Излъчен на 24.07.2017
Малинов десерт за опитни сладкари показват Лора и Стоян като вдигат летвата на сложност в готвенето с направата на плодов десерт в маслени кошнички с украса от пресни плодове и ядки, под които в хрупкаво тесто се сгушва сметаново-млечен крем с желатин, ванилия и сладко от малини. За да си го приготвите, ще трябва да отделите поне час време за престой в кухнята, както и да разучите някои техники, показани във видеото. Крайният резултат обаче си заслужава усилията.
Първо се прави основата на четирите индивидуални порции, като масло на стайна температура се разбива със захар, жълтъци и брашно. Без да се прибавят набухватели, сместа се охлажда. А през това време трябва да си изберете формичките и да изрежете фолио за печене, с което да покриете дъната им. После от тестото се оформят кошнички и полягват в съдовете за брюле или крем карамел. В тях се слага втора хартия за печене и отгоре се изсипва морска сол, която да ги притисне, за да не набухнат. Следва да влязат във фурната.
По време на печенето се захващаме с крема, като за начало оставяме желатин, залят с малко хладка вода да набъбне. В друга купа разбиваме яйца с мляко и царевично нишесте. Отделно загряваме мляко с ванилия и захар и щом стане доста топло, го добавяме в царевичната смес. После връщаме обратно в млечния съд и готвим на котлон до сгъстяване. Подслаждаме със сладко от малини и добавяме желатина. Следва да разбием и животинска сметана на пяна, която се обединява с млечния крем. После с него пълним охладените и извадени от формичката кошнички. А те се превръщат в своеобразна чинийка на сладкишите.
Накрая украсяваме с цели малини и поръсваме с натрошени ядки. Листенца мента и топка сладолед също ще изглеждат добре в порцията. Можете да опитате и с други плодове вместо малини. Приемате ли предизвикателството?
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ