Сладка баница с масло, сирене и сметана
Баница вулкан със захар, сметана, сирене, яйца и обилно намаслени кори.
Тази баница се противопоставя на всички бабини теории за правене на традиционното българско ястие, но това далеч не означава, че не е вкусна и питателна. Можем да си хапваме на закуска, обяд и вечеря, както и да си прибутваме по парче от нея между храненията, защото е хем сладка, хем солена. Децата особено я предпочитат, защото те винаги обичат храна, която сладни и ухае на масълце. Текстурата на баницата е мека, ефирна и въздушна, а ако се овлажни и изпече правилно, започва да прилича на изригнал вулкан с отворен кратер, от който се вижда сиренце в подсладен сметанов сос.
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори за баница
- 1 опаковка истинско масло от 125 грама
- 1 голяма кофичка заквасена сметана
- 4 яйца
- 350 г сирене
- 150 г пудра захар
- 1 с.л. кристална захар
- малко хладка вода
Начин на приготвяне:
1. Предварително си разтопете маслото и си пригответе силиконовата четка за мазане. Отделно в паничка си сипете хладка вода.
2. Намаслете дъното и стените на любимата си тава за баници.
3. В купа разбийте 3 от яйцата плюс белтъка на четвъртото, а жълтъка си отделете в чашка за намазване на баницата. Добавете сметаната и захарта и разбъркайте хубаво. Натрошете сиренето на по-едри късчета – не го мачкайте с вилица, защото няма да се усеща в баницата.
4. Извадете първата кора, положете я в тавата, намажете с масло и бръкнете в купата с вода, за да намокрите ръцете си. После напръскайте със събраната влага от длани и пръсти. Отгоре сложете втора кора, като леко я намачкате или накъсате така, че да не стои плътно прилепнала. Тази баница трябва да стане с въздушна сърцевина, затова мокрим и оставяме пространство при реденето. Втората кора също намажете с масло и отгоре посипете от плънката. Работете така докато завършите с две кори.
5. Разбийте заделения жълтък с малко вода, а след това с четката, с която сте мазали маслото, намажете най-горната кора. Отгоре посипете кристалната захар.
6. Сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Приберете на дъното на фурната и метална купичка с вода, която да изпарява и овлажнява допълнително баницата. След 35-ата минута следете да не започне да загаря.
7. Щом извадите, покрийте с вестник и отгоре завийте с хавлиена кърпа. Дръжте така половин час.
Сервирайте с пудра захар за топене, домашен мармалад или кисело мляко.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ