Сладка баница с маково семе и крем сирене
Десертна баница със сметана, извара, мак и крем сирене - идеален сладкиш от лаваш или точени кори за баница.
Необходими продукти:
- 100 г маково семе + 250 мл вряла вода
- 150 г извара
- 1 крем сирене от 125 г (от тези, които изглеждат като в опаковка на масло)
- 2 с.л. заквасена сметана или 1 с.л. гъсто кисело мляко
- 2 яйца
- 4 с.л. пудра захар
- 2 правоъгълни лаваша или 2 дебели големи кори за баница (с готовност за още, ако се окажат малко за тази плънка)
Начин на приготвяне:
1. Маковото семе залейте с врялата вода и оставете настрана за 20-30 минути. На стайна температура оставете и крем сиренето, за да се отпусне.
2. Крем сиренето прехвърлете в купа, добавете изварата, 1 цяло яйце и белтъка на другото, заквасена сметана или кисело мляко, пудра захарта и отцедения от водата мак.
3. С миксер разбийте на хомогенен крем.
4. Разстелете една кора за баница или лаваш, намажете с половината от сместа на сравнително тънък, но плътен пласт по цялата повърхност (може и по-малко от сместа, ако кората/лаваша не са от големите). Намажете така и останалите кори до изчерпване на количеството крем. Завийте на руло и разполовете на 2 рула, ако са прекалено дълги.
5. Прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене и намажете отгоре с останалия от второто яйце жълтък, разбит с малко вода.
6. Печете за 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор. След изваждане изчакайте да се охлади 5-6 минути и нарежете на напречни рулца. Прехвърлете в чиния и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ