Регистрация

Сладка баница с маково семе и крем сирене

Сладка баница с маково семе и крем сирене
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1165

Десертна баница със сметана, извара, мак и крем сирене - идеален сладкиш от лаваш или точени кори за баница.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г маково семе + 250 мл вряла вода
  • 150 г извара
  • 1 крем сирене от 125 г (от тези, които изглеждат като в опаковка на масло)
  • 2 с.л. заквасена сметана или 1 с.л. гъсто кисело мляко
  • 2 яйца
  • 4 с.л. пудра захар
  • 2 правоъгълни лаваша или 2 дебели големи кори за баница (с готовност за още, ако се окажат малко за тази плънка)

Начин на приготвяне:

1. Маковото семе залейте с врялата вода и оставете настрана за 20-30 минути. На стайна температура оставете и крем сиренето, за да се отпусне.

2. Крем сиренето прехвърлете в купа, добавете изварата, 1 цяло яйце и белтъка на другото, заквасена сметана или кисело мляко, пудра захарта и отцедения от водата мак.

3. С миксер разбийте на хомогенен крем.

4. Разстелете една кора за баница или лаваш, намажете с половината от сместа на сравнително тънък, но плътен пласт по цялата повърхност (може и по-малко от сместа, ако кората/лаваша не са от големите). Намажете така и останалите кори до изчерпване на количеството крем. Завийте на руло и разполовете на 2 рула, ако са прекалено дълги.

5. Прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене и намажете отгоре с останалия от второто яйце жълтък, разбит с малко вода.

6. Печете за 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор. След изваждане изчакайте да се охлади 5-6 минути и нарежете на напречни рулца. Прехвърлете в чиния и сервирайте.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта