Сладки бутер банички с извара и ядки
Сладки бутерки с плънка от извара, сушени плодове, ванилия и ядки.
Необходими продукти:
- 500 г бутер тесто
- 50 г ядки по желание
- 50 г сушени плодове по желание
- 200 г извара
- 3 с.л. захар
- ванилия - есенция, захар, екстракт
- брашно за набрашняване на плота
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Ако ще добавяте сушени плодове, ги накиснете предварително във вода и след това нарежете на много ситно. Ако пък ще прибавяте ядки, ги смелете на едро в чопър - да не стават на прах, но и да не са твърде едри.
2. Изварата оставете да се отпусне на стайна температура и смесете със захарта и ванилията. Разбъркайте добре. Пресипете ядките и сушените плодове и разбъркайте пак.
3. Тестото оставете леко да се размрази, за да може да се манипулира с него. Ако е прекалено топло, много ще лепне, затова намерете златната среда.
4. Разгънете тестото върху набрашнен плот и с набрашнена точилка го разточете на по-тънка кора - около 1 см или малко по-малко, но не чак прозрачно.
5. Намажете отгоре крема с извара като оставите бордове по 3 см. (на око) от четирите страни.
6. Разбийте яйцето в купичка и намажете с него бордовете. След това завийте на руло внимателно.
7. Минете рулото с точилката нежно, за да стане още по-плоско и дълго, а после нарежете напречно на банички. Вие преценявате с какъв размер. Готовите банички подпредете с отстояние в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре намажете с остатъка от разбитото яйце.
8. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути или на 170 градуса с вентилатор за същото време - до образуването на златиста хрупкава коричка. Не бива да държите чак до кафяво, защото може да прегорят.
9. След изваждане си хапнете сладко-сладко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ