Сладкарски яйчен крем за торти
Млечен крем с масло, жълтъци и ванилия.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. захар
- 3 жълтъка
- 2 с.л. брашно
- 3/4 ч.ч. хладно мляко
- 1/2 ч.ч. топло мляко
- 200 г масло
- 1 ампула ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. Разбийте жълтъците и вкарайте в тях захарта.
2. Добавете брашното и бъркайте. Ще се получи гъст крем. Постепенно в него налейте 2/3 ч.ч. мляко, като разбърквате постоянно и се стремите да не се образуват бучки.
3. Останалата 1/2 ч.ч. мляко сложете да се подгрява в тенджера. Щом се появят първите признаци на кипване, започнете да наливате на тънка струйка яйчената смес, като бъркате постоянно. Намалете огъня на слаб и бъркайте докато кремът се сгъсти. Махнете от огъня и оставете да се охлажда.
4. В купа намачкайте с вилица маслото на стайна температура. Започнете да изливате в него охладения крем, като бъркате постоянно. Добавете и ваниловата есенция. Когато маслото се разтвори, покрийте крема със стреч фолио, за да не хваща кора.
5. Сервирайте директно в чаши като десертен крем или използвайте за да залеете блатове за торта, бисквити, палачинки и гофрети.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ