Славянски гювеч с пилешко месо
Пилешка манджа с ориз, чушки, моркови и патладжан.
Необходими продукти:
- 500 г пилешко месо - за предпочитане бяло
- 1 ч.ч. ориз басмати или бланширан
- 2 големи глави лук
- 7-8 чушки сиврия или други
- 100 г глава на целина, плюс две клонки от зелената част
- 1 средно голям патладжан
- 2 моркова
- 2 домата пресни или една чаша от консерва
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. джинджифил
- 7-8 с.л. олио
- зеленчуков бульон (кубче), пикантина или друга универсална подправка по ваш избор
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжана на парчета и го осолете, нека престои 30 минути, а после го измийте и изстискайте. Така ще отстраните горчивия му вкус.
2. В тенджера сгорещявате олиото. Запържвате в него месото, което предварително сте нарязали на дребни хапки, както и всички зеленчуци, без доматите и листата целина. Задушавате за около 10 мин.
3. Прехвърляте сместа в тавичка и добавяте 1 ч.ч. ориз и 3 ч.ч. вода. На този етап може да осолите, като използвате зеленчуков бульон или пикантина. Добавете и подправките.
4. Печете на 200 градуса за около 40 мин. След това добавете обелените домати и печете още 20 мин.
5. След като извадите ястието от фурната, го поръсете със ситно нарязаните листа целина.
Насладете се на апетитна гозба с роден вкус и аромат. Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ