Скариди с чесън, джинджифил и соев сос
Пържени скариди по азиатски.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 400 г почистени или 550 г непочистени скариди
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. кафява захар
- 1,5 ч.л. джинджифил на прах
- лют пипер на вкус
- 1,5 с.л. оризов оцет (може да замените с ябълков)
- 50 мл соев сос
- 1 с.л. бял сусам
- няколко листа магданоз за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Олиото изсипете в голям тиган и разстелете по дъното колкото да намазни.
2. Ако сте от "късметлийте", купили си нечистени скариди, първо махнете горната черупка като разрежете през нея, а след това цепнете плитко с остър нож по протежение на гърба и извадете вената.
3. Сгорещете тигана на силен котлон, пуснете скаридите вътре и гответе и бъркайте 2 минути, като периодично ги обръщате. С меки щипки за готвене е най-лесно.
4. Добавете намачкания чесън, гответе още минута, поръсете захарта, джинджифила, лютия пипер и гответе минута.
5. Сипете оцета, след 30 секунди бъркане налейте и соевия сос и оставете на огъня още минута. После изключете котлона и оставете на него, като поръсите със семена бял сусам.
6. Прехвърлете в индивидуални порции или общо блюдо и по желание украсете с листенца пресен магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ