Топло предястие със скариди в зеленчуци
Салата айсберг със скариди и краставици.
Необходими продукти:
- 70 мл сладък чили сос
- 10-15 ерди почистени скариди
- 1 люто чушле
- 1 малка червена сладка камба
- 1/2 глава червен лук
- 100 г салата айсберг
- 1 краставица
- сока на 1/2 лимон
- 2 с.л. рибен сос
- 2 с.л. захар
- 4 с.л. олио за готвене
- скилидка чесън
- кориандър (може и магданоз) и мента - пресни листа
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Изсипете чили соса в купа и мариновайте скаридите в него. Разбъркайте ги добре и оставете настрана.
2. Чили чушката, лука и чесъна наситнете. Краставицата и сладката чушка нарежете на полумесеци, айсберга - на парчета, а листата на кориандъра и ментата отделете от стеблата и измийте.
3. В купа смесете лимоновия сок със захарта и рибения сос и разбъркайте.
4. Сгорещете мазнина за готвене в тиган и запържете в нея скаридите двустранно за по 2-3 минути от страна. Извадете в чиния.
5. В тигана налейте лимоновия сок с подправки и гответе докато се образува течен карамел. Добавете в него лука, чесъна и лютото чушле и гответе до омекване. После вкарайте и сладката чушка и гответе 2-3 минути.
6. Звучи странно, но сега е ред в тигана да влязат краставицата и айсберга. Само след минута добавете скаридите, листата на подправките, сол и пипер. Разбъркайте и прехвърлете в купа или индивидуални порции. Сервирайте топла.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ