Регистрация

Скариди в сос къри

Скариди в сос къри
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 4469

Сочни скариди плуват в апетитен пикантен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 10 едри скариди, обелени, вената отстранена
  • сол
  • бял пипер
  • 1 с. л. олио (не използвайте зехтин)
  • 3 с. л. масло
  • листата от 2 стръкчета босилек 
  • 1 с. л. чесън, ситно нарязан
  • 90 мл кондензирано мляко
  • 1 с. л. къри на прах
  • 1 с. л. лют червен пипер на прах / на люспи / нарязани люти чушки
  • 1 с. л. мирин (сладко оризово вино; можете да го пропуснете)
  • 1 жълтък
  • нарязан зелен лук / магданоз / кориандър / пресен босилек за гарниране или каквото друго ви хрумне

Начин на приготвяне:

1. Подсушете скаридите. Овкусете ги със сол и много бял пипер.

2. Измийте листата босилек и ги подсушете.

3. Загрейте олиото с 2 с. л. масло. Запържете в мазнината скаридите и ги извадете да изстиват.

4. Прибавете в тигана листата босилек и ги задушете за минутка.

5. Прибавете 1 с. л. масло (за да не прегаря мазнината) и добавете чесъна. Задушете го до златисто.

6. Залейте го с кондензираното мляко и кипнете като бъркате постоянно, за да не залепне.

7. Прибавете кърито на прах и лютия пипер. Разбъркайте добре. Оставете на котлона 5 минути като бъркате постоянно.

8. Прибавете полуготовите скариди и мирина. Оставете на котлона за 3 минути.

9. Свалете съда от котлона. Прибавете 2 с. л. от масления сос към жълтъка и разбъркайте добре. Внимателно и при постоянно бъркане върнете яйчената смес при скаридите.

10. Разсипете в чинии и гарнирайте с нарязания ситно зелен лук/ магданоз / кориандър / пресен босилек. Сервирайте с бял ориз или ако приготвите повече сос, можете да сервирате със спагети.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта