Скампи с печени скариди
Едри скариди с много подправки.
Необходими продукти:
- 500 г сурови много големи скариди
- жълтъкът на 1 голямо яйце
- 6 с.л. масло, на стайна температура
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 2 с.л. бяло вино
- 2 скилидки чесън, счукан
- 4 с.л. дребен лук шалот, накълцан
- 3 ч.л. магданоз, накълцан
- 2 ч.л. босилек, накълцан
- 1 ч.л. розмарин, накълцан
- 2 ч.л. настъргана лимонова кора
- 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- морска сол и черен пипер на вкус
- спрей за готвене с вкус на масло (или 1/2 бучка масло)
- съд от йенско стъкло или друг огнеупорен съд за печене
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната до 200°С.
2. Почистете скаридите, като първо отстраните черупката. След това с малък остър нож разрежете скаридите от външната им страна, за да ги почистите.
3. Сложете изчистените скариди в купа, добавете виното, зехтина, морската сол и черния пипер и оставете да престоят 5-10 минути.
4. Междувременно в отделен съд смесете чесъна, лука шалот, магданоза, босилека, розмарина, лимоновата кора, лимоновия сок, маслото и яйчния жълтък. Разбъркайте добре.
5. Вземете огнеуопрния съд. Напръскайте го със спрея.
6. Поставете разрязаните скариди, така че парчетата да не са едно върху друго. Полейте ги със сместа от масло и чесън.
7. Може също да поръсите с малко натрошени кори от хляб, галета или сирене по ваш вкус.
8. Печете 10-25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ