Семпъл кекс с извара и ванилия
Лесен кекс с ванилов дъх и добавка от извара.
Необходими продукти:
- 150 г масло
- 200 г захар
- 3 яйца
- 280 г извара
- 1 пакет ванилова захар (1 ампула ванилия или 2/3 ч.л. ванилова есенция)
- щипка сол
- 270 г брашно
- 1,5 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете на стайна температура, за да се размекне добре. Прехвърлете в купа и с миксер разбийте на крем.
2. Добавете захарта и разбивайте докато се разтвори в крема.
3. Едно по едно чукнете яйцата и разбивайте след всяко докато се абсорбират в сместа. След това прибавете и изварата и бъркайте хубаво на слаба степен докато стане част от тестото.
4. Добавете ванилията и щипка сол и разбийте отново.
5. Разбъркайте брашното с бакпулвера и пресейте в купата. Разбийте финално. Получава се доста гъсто кексово тесто, но това не трябва да ви притеснява - след изпичане няма да е толкова тежко и ще стане поресто.
6. Намажете кръгла тава с високи бордове или форма за торти с диаметър 24-26 см. с олио по дъното и стените. Можете да използвате и друга висока тава с този обем. Изсипете тестото вътре и заравнете с шпатула или задната страна на намокрена лъжица.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна малко под средното ниво за 40-45 минути - до образуването на набухнал кекс със златна кора.
8. Тествайте с клечка за зъби след 40-тата минута. Готовия кекс оставете да почине 10 минути преди да вадите от тавата - в противен случай може да се натроши.
9. Сервирайте с кафе или чай, можете да обогатите с подсладена сметана или плодово сладко. Можете да вземете в кутия за прихапване през деня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ