Семейни кюфтета с кайма, зеле, картофи и доматен сос
Печени кюфтета от кайма и зеле с коричка от кортафено пюре и заливка от доматен сос с кашкавал.
Необходими продукти:
- 150 г прясно зеле
- 500 г кайма
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- връзка магданоз - само листата
- сол и черен пипер
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 3 с.л. брашно
- 3 с.л. зехтин
- 2 яйца
За картофеното пюре:
- 500 г картофи
- 2/3 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2/3 ч.л. кимион
- 3 с.л. мляко
- 50 г кашкавал
За заливката:
- 100 мл доматено пюре
- вода при необходимост
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Пуснете картофите да се сварят с все обелките.
2. Нарежете зелето на тънки лентички и изсипете в голяма тава.
3. Добавете каймата, рендосаните или минати през чопър лук и чесън, зехтина, брашното, сол и черен пипер на вкус и наситнения магданоз. Разбъркайте много добре. Чукнете яйцата и разбъркайте отново.
4. Вземете правоъгълна йенска тава или друга неголяма правоъгълна тава с високи бордове. Оформете 8 дебели и продълговати кюфтета от сместа и наредете плътно едно до друго.
5. Сварените картофи обелете, нарежете на парчета в купа, добавете сол, черен пипер, кимион и мляко и намачкайте на пюре. Рендосайте върху пюрето 50 г кашкавал и разбъркайте хубаво. Пак с ръце оформете 8 кюфтета. Сплеснете месните кюфтета леко и им сложете шапчиците от картофено пюре под формата на дебели продълговати кюфтета като долните.
6. Ако доматеният сос е прекалено гъст, разбийте го с 2-3 с.л. вода и залейте кулите от месо със зеле и картофена покривка. Отгоре рендосайте 100 г кашкавал.
7. Пъхнете в студена фурна, ако тавата е йенска и пуснете на 180 градуса за 45 минути. Ако използвате метална тава, пъхнете в сгорещена на 180 градуса фурна за 35 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ