Сейтан по бургундски
Ястие с бекон, лук, гъби, целина и червено вино.
Необходими продукти:
- 100 г бекон, нарязан
- 3 с.л. зехтин
- около 2 пакета сейтан, нарязан на големи парчета
- 10 бейби моркова, разполовени по диагонал
- 5 бр. перлен лук, нарязан
- 2 стръка целина, нарязана
- 1/4 ч.л. пипер
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.ч. плътно червено вино, останал бульон от варения сейтан или 2 ч зеленчуков бульон
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 стрък мащерка
- дафинов лист
- нарязан магданоз
За задушения лук:
- 18 бейби лукчета
- 1½ с.л. масло
- 1 ½ с.л. олио
- ½ ч.ч. бульон
- 1 стрък мащерка
- 1 дафинов лист
За сотираните гъби:
- 2 с.л. масло
- 1 с.л. олио
- 250 г пресни гъби, нарязани на четвъртинки
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 230ºС. Сотирайте бекона в 1 с.л. олио на умерен огън за няколко минути. Извадете с решетъчна лъжица. Прибавете още няколко капки олио и сотирайте парчетата сейтан докато покафенеят леко. Извадете и заделете. Прибавете още малко олио, ако е необходимо и изпържете морковите, лука и целината.
2. Смесете сейтана, бекона и зеленчуците в касерола и ги поръсете с брашното. Разбъркайте докато се покрие всичко и сложете съда непокрит в средата на предварително загрятата фурна за 4 мин. Прибавете сейтана и върнете във фурната за още 4 мин. Извадете касеролата и намалете фурната на 120-150ºС.
3. Прехвърлете всичко в тенджерка (или оставете в касеролата, ако е подходяща за готвене на котлон) и прибавете виното и бульон, колкото почти да покрие сейтана и зеленчуците. Прибавете доматеното пюре и подправките. Оставете да заври на котлона, върнете обратно в касеролата (ако сте ползвали друг съд), покрийте я и сложете в долната 1/3 на предварително загрятата фурна. Оставете да се пече за около час или до поднасяне.
4. Докато сейтанът се готви, пригответе лука и гъбите.
На лука:
1. Когато маслото и олиото се сгорещят, прибавете лука и сотирайте на умерен огън за около 10 мин., като търкаляте лукчетата, за да покафенеят от всички страни колкото се може по-равномерно.
2. Прибавете подправките и бульона, покрийте и оставете да къкри за около 30 мин. докато течността се изпари.
На гъбите:
1. Сгорещете масло и олио. Прибавете гъбите и гответе 4-5 мин., като бъркате често докато течността се изпари и започнат да покафеняват.
2. Заделете гъбите и лука докато сейтанът е напълно готов.
3. Преди поднасяне, прибавете сотираните гъби и лук в касеролата при сейтана и сложете пак във фурна, непокрити, докато започне да къкри отново. Украсете с магданоза и поднесете с картофено пюре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ