Свинско с бекон и гъби в сос
Свински хапки с гъби, бекон и лук в доматен сос с мляко и заквасена сметана.
Необходими продукти:
- 600 г свинско месо
- сол и пипер
- 2 с.л. олио
- 150 г бекон
- 2 глави лук - около 220 г общо
- 250 г пресни печурки или други свежи гъби по избор
- 250 г моркови
- 2 червени сладки чушки
- 2 с.л. доматен концентрат
- 300 мл доматено пюре или доматен сос
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 1 с.л. червен сладък пипер
- лют пипер на вкус/по желание
- 200 мл мляко
- 1 малка купичка (125-200 мл) заквасена сметана
- магданозени листа
Начин на приготвяне:
1. Свинското нарежете на тънки парчета с големина на 2-3 хапки. Поръсете със сол и пипер, обтрийте и оставете настрана.
2. Гъбите нарежете на четвъртини или шестини, лука и чушките - на малки кубчета, морковите - на кръгчета, а бекона - на правоъгълници.
3. Сипете олиото в тиган с незалепващо покритие и сгорещете на умерена степен. Положете месцата свинско и гответе по 3 минути от страна. Извадете в отделен съд.
4. Добавете бекона на мястото на месото в тигана и гответе при периодично бъркане 5 минути. Прибавете лука и бъркайте още 4 минути.
5. Прибавете морковите, гъбите и чушките, разбъркайте, сложете капак и оставете за 10 минути. Махнете капака и оставете отделилата се вода да изври.
6. Направете кладенче в средата на тигана и изсипете доматения концентрат. Размешйате го и залейте с доматения сос. Овкусете със сол, червен, черен и лют пипер, размешайте и залейте с млякото. Размешайте отново.
7. Щом закъкри, върнете свинското в ястието и изсипете заквасената сметана. Разбъркайте, сложете капак и оставете да къкри като леко намалите огъня. След 10 минути е готово.
8. Поднесете с поръска от пресни листенца магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ