Свинско задушено с лук и картофи
Свинско с картофи и лук в тенджера.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 1,5 кг свинско
- 100 мл олио
- 2 кг картофи
- 1,5 с.л. сол
- 2/3 с.л. черен пипер
- подправка по желание (мащерка, риган, кимион, чубрица или друга по избор)
- 200 мл вода
- няколко стръка пресен лук за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци, свинското месо - на големи хапки и дори двойни хапки, а картофите обелете и разполовете.
2. Сгорещете олиото в тенджера с хубав капак. На много силен огън гответе свинското няколко минути - целта е да побелее от всички страни. Разбърквайте честичко.
3. Добавете картофите и гответе и бъркайте още няколко минути. След това прибавете лука и избраните от вас подправки. Разбъркайте и захлупете с капак за 5-6 минути.
4. Разбъркайте пак, налейте водата и сложете капака. Оставете да се готви още 30-тина минути или до разваряване на картофите.
5. Поднесете в блюдо с картофите, подредетени по борда на чинията и свинското с лук в средата. Преди сервиране поръсете с нарязан косо пресен лук. Внимавайте да не изстине гозбата, защото губи уникалния си вкус.
Източник: YouTube/Ольга Лунгу Plus
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ