Свинско със сос от сушени череши
Печено свинско, поднесено със сладък сос от плодове, вино и шалот.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер на зърна
- 2 ч.л. сушен копър
- 2 клонки розмарин
- 2 с.л. растителна мазнина за готвене
- 7 глави лук шалот
- 500 мл червено сухо вино
- 200 г сушени череши или вишни
- 120 г захар
Начин на приготвяне:
1. Счукайте черния пипер и копъровото семе (ако не е смляно) в хаванче. Пресипете в малка съдинка, добавете солта и смесете. С получената подправка обтрийте свинското месо добре от всички страни. Ще е по-добре, ако е цяло парче, да го разделите на 2 парчета от по 500 грама. Може да използвате и по-малки парчета в рецептата.
2. Шалота нарежете на едри полумесеци. Сгорещете олио в тиган, запечатайте месото от всички страни на силна температура за по 2-3 минути в зависимост от дебелината на мръвките. Извадете в отделна чиния и сипете в тигана лука. Щом поомекне, върнете месото и намалете огъня на умерен. Печете до готовност - около половин час като обръщате месото. Вътрешната му температура трябва да е около 67 градуса. Ако имате кухненски термометър, проверете с него.
3. Готовите мръвки извадете от тигана, поставете върху алуминиево фолио и завийте. Оставете да почиват.
4. В тигана с лука добавете виното и изчакайте да кипне. След това добавете розмарина, вишните и захарта и намалете огъня на слаб. Изчакайте докато сосът се редуцира - около 15-тина минути. Извадете клонките розмарин и по желание леко натиснете вишните в соса с преса за картофи.
5. Готовото месо разпределете по порции, залейте със соса и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ