Свинско със сметана, гъби, вино и бекон
Свинско задушено в сметанов сос с бяло вино, гъби, чесън, бекон и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 200 г бекон на ленти
- 3 с.л. олио
- 50 г масло
- 4 скилидки чесън
- 700 г свинско месо - плешка или врат без кост
- 2 с.л. брашно
- 200 мл бяло вино
- 600 мл вода
- 3 глави лук
- 12 карамфилчета
- 2 моркова
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сушена мащерка или чубрица
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 дафинови листа
- 400 г гъби
- 200 мл млечна готварска незаквасена сметна + 1 с.л. брашно
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Бекона нарежете на напречни лентики. Свинското месо наржете на 9 големи и сравнително еднакви парчета.
2. Сгорещете олиото в тенджера, добавете маслото и щом се разтопи, сложете бекона и разполовените скилидки чесън. Гответе и бъркайте 5 минути.
3. Добавете свинските меса, леко намалете огъня и гответе за по 5 минути от страна докато се запечатат.
4. Поръсете брашното, добавете бялото вино и оставете да се готви 5-6 минути.
5. През това време нарежете морковите на полумесеци, а всяка от главите лук обелете, оставете цяла и шпиковайте с по 4 карамфилчета.
6. Сипете водата - ако я затоплите или кипнете предварително - още по-добре. Добвете лука, морковите, сол, пипер, мащерка и дафиновите листа. Сложете капак и гответе 90 минути на слаб към умерен огън.
7. През това време измийте гъбите, почистете и нарежете на едро. В купичка смесете сметаната с 1 с.л. брашно и 50 мл вода и разбъркайте.
8. Готовото месо извадете от тенджерата заедно с главите лук и на тяхно място изсипете гъбите и сметановата смес. Сложете капак и гответе 15 минути.
9. Върнете мръвките в тенджерата и оставете под капак още 10 минути. След това поръсете с пресни листа магданоз и сервирайте. По желание можете да сложите и сварен бял ориз в чинията вместо хляб за топкане на апетитния гъбено-сметанов сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ