Свинско със зеле и ябълки в медено-горчичен сос
Пържено свинско с ябълки и зеле, овкусено от заливка със соев сос с мед и горчица.
Необходими продукти:
- 4 с.л. олио
- 450 г немазно свинско месо
- сол и пипер
- 150 г лук
- 300 г зеле
- 1/2 ч.л. сол
- 1 червена ябълка
- 1/2 стръка пресен лук по желание
За заливката:
- 1/2 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. едрозърнеста горчица
- 1 с.л. мека горчица
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. мед
- 250 мл пилешки бульон, друг месен бульон или в краен случай - вода
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на тънки до 1 см. правоъгълници с дължина около 4-5 см. и ширина около 2-3 см. Лука и зелето нарежете на полумесеци.
2. Сгорещете 2 с.л. олио в голям тиган с незалепващо покритие на умерен към силен огън, положете половината лентички без да се застъпват и запечатайте за 1 минута. Обърнете с щипки и гответе още минута. Извадете в отделен съд и изпържете така и останалото месо.
3. Когато сте готови с месото, внимателно забършете тигана с домакинска хартия и сипете в него 2 с.л. олио. Сгорещете на умерен огън.
4. Добавете лука, гответе 4 минути, след това вкарайте и зелето с 1/2 ч.л. сол. Разбъркайте и леко намалете котлона. Оставете да се готви под капак още 8 минути.
5. През това време смесете в купичка съставките за заливката и отделно нарежете ябълката на тънки полумесеци.
6. Вкарайте ябълката и месото в ястието, залейте със соса и разбъркайте много добре. Изчакайте да кипне, сложете капак и гответе още 4 минути или докато не прецените, че е готово.
7. Поръсете с нарязан косо зелен лук по желание и разбъркайте. Поднесете докато е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ